Tech Blog Maintained by Eniac Technology

How to answer Digital Marketing Interview Questions to Fresher? Commonly used Digital Marketing Interview Questions to Fresher

Digital marketing is one of the growing areas of online business, and it is expected to dominate in the coming years hence it will generate great job opportunities in Digital Marketing domain. To help you boost your confidence and preparing you well to ace your interview, we have compiled a list of the top Digital Marketing interview questions, for both freshers as well as experienced candidates. 


Q1- Explain Digital marketing?

Ans- Digital marketing is all about the tactics for brand marketing via online channels. It includes various techniques like SEO, SEM, Link building, Email marketing, PPC, Affiliate Marketing, etc.

Q2- What are the different types of Digital Marketing?

Ans- Different Digital Marketing aspects –
  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing
Q3-  What are the most effective ways to increase traffic to your website?

Ans: The most popular and effective ways to increase traffic to your website are-
  • Paid search
  • Display advertising
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing
Q4- Define SEO. 

Ans: SEO or Search Engine Optimization is the process of increasing the quantity and quality of website traffic by increasing the visibility to users of a web search engine. SEO is the practice of getting traffic from the organic, editorial or natural search results on search engines.

Q5-  Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?

Ans: A keyword is the most significant and fundamental element of Search Engine Optimization. Users use keywords to search for a product or service on the internet.

Keywords are the core of all your SEO efforts. They are crucial for better rankings in the search engine result pages (SERPs). It is really important to make your website SEO optimized for keywords that are relevant to your business. This would help your website’s pages to rank higher in search engines which makes it easier for people to find your website.

Q6. What are the key areas where you can use keywords to optimize your site ranking?

Ans: For better page ranking, keywords can be used in the following areas-
  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Body text
  • Headlines
Q7. What are the different types of SEO?

Ans: White hat SEO – It is the most popular SEO technique that utilizes methods and techniques to improve search engine rankings of a site which do not run afoul of search engine guidelines. White hat SEO uses techniques like high-quality content, link acquisition, website HTML optimization, and restructuring. With White hat SEO, you can expect a long-lasting growth in your rankings.

Black hat SEO – It exploits the various weaknesses in the search engines algorithms to get high rankings. The Black hat SEO is not in accordance with the SEO guidelines set by search engines. Some of the black hat SEO techniques are keyword stuffing, link spam, hidden text, hidden link. Using these techniques, you can expect unpredictable, quick but short-lasting growth in rankings.

Grey hat SEO – Grey hat SEO is neither black nor white, it rather combines both. It is a transformation from black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

Q8. Name some useful Digital Marketing tools. 

Ans:
  • Keyword Discovery
  • Rank Watch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Buzzsumo
  • AdExpresso
  • Buffer App
  • MailChimp
  • Unbounce
  • Hasoffers
Q9. Explain PPC or Pay Per Click advertising?

Ans: In Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (website owner or a host of the website) when the ad is clicked.

Q10.  Explain Google AdWords Remarketing.

Ans: Google AdWords Remarketing is referred to a targeted marketing strategy that assists the marketers to reach out to people who visited their site previously but did not complete the purchase. Remarketing helps target the right people at the right time with the right ad. It helps increase conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into prospective customers easily.

Q11. What is the limit for the characters in AdWords Ads?

Ans: The headlines and sub-headlines should not be more than 30 characters and the descriptions should be within 90 characters.

Q12. Name some of the Google AdWords ad extensions?

Ans:
  • Call extensions
  • Callout Extension
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • Sitelink extension
  • Affiliate location extension
  • App extension
Q13. What is the difference between SEO and SEM?

Ans: SEO enables your website to appear in search engine result pages while SEM is search engine marketing to purchase a space in search engine result page.

Q14. What is the use of anchor tag in SEO?

Ans: The anchor text is the visible, clickable text in a hyperlink. The words contained in the anchor text can determine the page ranking in search engines.

Q15. Name some PPC (Pay-Per-Click) tools?
Ans:
  • SEMrush
  • Optimizely
  • Unbounce
  • Keyword planner
  • Adwords Editor
  • AdWords Wrapper
Q16 How can you use social media for marketing?

Ans: Social media marketing involves creating and sharing content on social media channels to achieve your marketing and branding goals. It includes different activities like posting images, videos, and other content that drives audience engagement.

Social media marketing can help you by increasing website traffic, building conversions, increasing brand awareness and improving communication and interaction with target audiences.

Q17. What is AMP?

Ans: AMP is short for Accelerated Mobile Pages. It is a project from Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create mobile-friendly web pages, which can be supported at different platforms and is compatible with all types of browsers.

Q18. What are long-tail keywords?

Ans: A long-term word is a keyword phrase containing 4+ words that make the search results more specific. Long-tail keywords get low search traffic, but they rank better than single-word keywords.

Q19. Explain what is the significance of CTR and how do you calculate it?

Ans: CTR represents Click through rate that represents the number of guests visiting your promotion on the website page. The equation for ascertaining CTR = Number of snap/Number of impressions * 100.

Q20-Mention some bidding options.
Ans:
  • Cost Per Click (CPC)
  • Cost Per Thousand Impressions(CPI)
  • Cost Per Action/Acquisition (CPA)
Read More...

Previous                                                                                                                Next  
Share:

2 comments:

  1. This is a great blog. I am pretty much impressed with your good work. You put really very helpful information. Keep it up
    hr Payroll in velachery

    HR Payroll in chennai

    ReplyDelete
  2. You are providing good knowledge. It is really helpful and factual information for us and everyone to increase knowledge. Continue sharing your data. Thank you. Tools For Digital Marketing Agency 2021

    ReplyDelete

About US

Geeksdice.com is a technology blog maintained and run by Eniac Technology. At Eniac we provide Information Technology services.
Powered by Blogger.

Search This Blog